letterpress misverstanden – de achterkant geen letterpress

Door interessant, letterpressGeen reacties mogelijk

op de achterkant geen letterpress

Ik krijg regelmatig de vraag of ik geboortekaartjes (of trouwkaarten of visitekaartjes of…) wil drukken, met op de voorkant alleen letterpress. Op de achterkant hoeft geen letterpress, dat mag gewoon gedrukt worden. Natuurlijk begrijp ik wat er mee bedoeld wordt, maar het geeft wel aan dat er wat misverstanden zijn over letterpress.

letterpress misverstanden

Letterpress is een hippe benaming voor boekdruk. Boekdruk of hoogdruk is een druktechniek en niet meer dan dat. Boekdruk klinkt een stuk minder hip en daarom blijven we het lekker letterpress noemen 🙂 Waar de verwarring nu echt ontstaat, is dat gedacht wordt dat letterpress het voelbare reliëf in het papier is. En wanneer het niet voelbaar is, het geen letterpress meer is. Laat dat nu niet waar zijn! Ook dat is letterpress.

hoe was het ook alweer?

Wanneer je vroeger (voor de tijd van offset en digitaal drukken) iets wilde laten drukken, was letterpress de manier. Wat toen uit den boze was, was drukken met ‘moet’. Moet is de drukkers term voor het voelbare reliëf dat ontstaat wanneer er met teveel druk gedrukt wordt EN het ook nog eens aan de achterkant van het papier te zien was. Het streven was om met zo min mogelijk moet te drukken. Nu is dat anders, nu is het juist de bedoeling om met zoveel mogelijk moet te drukken. En wel met zoveel moet dat het niet zichtbaar is aan de achterkant van het papier.

Dus…ik kan met heel veel of bijna zonder moet drukken. In beide gevallen is het letterpress of boekdruk.

wat is duurder? met of zonder moet

Dat ga ik de volgende keer uitleggen, maar ik verklap nu al vast dat het geen verschil maakt.